Januar 19, 2012, 21:26

I am still dreaming

 

 

“I have a dream” ...rekao je crnac, ugrožen bojom koju i nije birao.

Živite kao da ćete sutra umreti,učite kao da ćete živeti večno.”... rekao je čovek koji je tišinom oslobodio narode.

“Upamtite, nije zakrivljen prostor, već čovjekov um koji ne može da shvati Beskraj i Vječnost!”  rekao je čovek koji je osvetlio planetu.

 

Mnogi svedoče sobom pokazujući, odgovarajući na najteže pitanje, najstrašniju moru, muku koja sakati,  a izražava se jednom rečju, bode kao trn, žulja kao kamen: Kako?

 

Mladosti priliči pobuna. Nabujala reka ruši prepreke. Mlad duh hrani se promenom, živi snove, pomera granice. Širinom u sebi ne pristaje na zadata ograničenja. Veruje.

 

„U mladosti radikalni levičar, a u starosti konzervativni desničar“  rekao je čovek koji se nije branio uslovima.

 

Gubitak odraza, život maske budi krik, krik odustajanja, patnja nevino osuđenog, gospodske smrti bez blagodatne bolesti. Ništavilo. I  zato opet borba, opet bubnjevi, poziv na boj, ustanak samo sada ne za sebe i svoje već protiv. Krivci su svuda, zavere ujedaju iz mraka, neprijatelj je zatvorio obruč.  “Hod” dolinom plača zatupljuje oštricu, umrtvljuje čula, zatvara vidike, sužava prostor sve pod maskom tragača rađa izgovore odustajanja, parole opravdavanja, zamrzavanje hoda.  Bolno odustajanje. Odumiranje zakonom: prirode, uslova, izbora, zakonom... svim sredstvima opravdavanja savesti od svesti: Kako?

„Ima li išta teško u Gospodu?“ (I Mojsijeva 18, 14)
Zaključak kojim se prekidaju sve pesme „junačke“ i prazne arene gluposti.
Zaključak kojim svaki argument prosnulog, nečijeg/ničijeg zauvek nestaje.
Zaključak „oko za oko, zub za zub“, biva nemoguć.

„I reče Bog: zaista Sara žena tvoja rodiće ti sina, i nadjenućeš mu ime Isak; i postaviću zavet svoj s njim, da bude zavjet vječan sjemenu njegovu nakon njega.“ (I knjiga Mojsijeva 17, 19)

Ne pita kako. Devedesetdevet mu je tek. Veruje.

„I reče mu Bog uzmi sada sina svojeg, jedinca svojega miloga Isaka pa idi u zemlju Moriju, i spali ga na žrtvu tamo na brdu gdje ću ti kazati.“ (I kjniga Mojsijeva 22, 2)
Izbor naslednika sveta.
Izbor pravednika.

“Tada reče Isak Avramu ocu svojemu: oče! A on reče: što, sine! I reče Isak: eto ognja i drva, a gdje je jagnje za žrtvu?”( I Mojsijeva 22, 7)

Hranio je Avraam Isaka verom. Budućim vremenom. Dolazećim.

„... ne diži ruke svoje na dijete, i ne čini ništa.“( I Mojsijeva 22, 12)
odgovor odgovrnih odgovornima.

Borba, izraz je slobode čoveka, zamka izbora, zabluda pravde, slobodne volje. Izraz slobodne volje je borba, način borbe revolucija, cilj – potvrda. Potvrđeno postojanje. Ratne igre mogu da se nastave. Tužna istina palog i posrnulog. „jer ako su nasljednici oni koji su od zakona, uzaludna je vjera i propade obećanje“ (Rimljanima 4.14)

“Oče moj, ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša; ali opet ne kako ja hoću nego kako ti.”(Matej 26, 39)

Zato boli odustajanje, zato borba više nema smisla. Sudnica neka ostane zaključana. Justicija neka skine povez. Pogledaj oči koje veruju, pogledaj oči iznad oštrice noža, vidi veru i reci joj da je pakao kraj, da živi da bi umro, da voli da bi patio, da mrzi da bi živeo.

Da li i dalje misliš: KAKO!

 

 

Believe <3

 

Tanja

Posted by tanjanakic | Permalink | Komentari (6) | Trekbekovi (0) | Generalna
Comments

Ne želim da skinem taj povez sa očiju koji sam razumom sama sebi nametnula. Bojim se, ako progledam, umreću od tuge i jada. Ali, ipak...

Bravo Tanja.

Autor: Roksana | Januar 19, 2012, 22:40

Bravo Tanja!
Sve je moguće, ako istinski veruješ!

Autor: nena58 | Januar 19, 2012, 23:21

Sjajno.

Dodatak: hoće li biti nastavka snimka sa promocije, troje je ispušteno zbog govora oca Ugrina? Bio je dogovor za celovit DVD.

Autor: sanjarenja56 | Januar 20, 2012, 06:35

Sanjarenje objasnila sam vec sukiju a gostovanje u emisiji nije samo znak izvinjenja zbog grube greske moje televizije nego i potreba da se jednim narezanim cd-om ne zavrsi nesto sto ima priliku da traje. Ili ne? Samo recite.
Pozdrav

Tanja

Autor: tanjanakic | Januar 20, 2012, 10:59

Hvala, Tanja!
Efektno i lepo upakovana prica!

verujem!

Autor: persefona | Januar 20, 2012, 11:36

Hi, here on the forum guys advised a cool Dating site, be sure to register - you will not REGRET it https://bit.ly/2VHWPjt

Autor: CarlosRof | April 19, 2020, 00:11
Dodaj komentar

Zapamti me